een heerlijke pastinaaksoepje met amandelen
Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een wit-gele wortel met een pittige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter van smaak en wat zachter van samenstelling. De pastinaak is een echte wintergroente. Het is het beste verkrijgbaar van januari tot en met maart, maar vaak ook al in de herfst. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Pastinaak werd een tijdlang als vergeten groente beschouwd, maar die titel zorgde net voor populariteit.
Pastinaak is voor een groente betrekkelijk calorierijk, 75 kilocalorieën per 100 gram. Dit is vergelijkbaar met aardappelen, maar bij de pastinaak zijn de koolhydraten meer in de vorm van suikers dan in de vorm van zetmeel; vandaar ook de zoetige smaak. Pastinaak is een rijke bron van diverse vitamines en mineralen (vitamine B5 en K, foliumzuur, mangaan en fosfor). Ook bevat deze groente diverse antioxidanten en relatief veel voedingsvezel. Heel gezond dus!
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram pastinaak
1 ui
stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
1 eetlepel olie
½ theelepel gemalen komijn
250 ml (groente)bouillon met minder zout
4 blaadjes salie
2 eetlepels geschaafde amandelen
100 ml halfvolle melk
Bereiding
Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd de groente in plakken.
Pel de ui en snijd hem klein.
Schil de gember en rasp het.
Fruit de ui in de hete olie glazig. Bak de gember en de komijn kort mee.
Voeg de pastinaak en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook de pastinaak in 10 minuten gaar.
Was de salie en knip een deel in reepjes.
Bak de amandelen in een droge koekenpan licht.
Pureer de soep met een staafmixer glad. Verdun de soep met de melk en maak hem op smaak met wat peper.
Verdeel de soep over 4 borden en garneer met salie en de amandelen.
Voedingswaarde per persoon
Energie 115 kcal
Vet 5 gram
waarvan verzadigd 1 gram
Koolhydraten 15 gram
waarvan suikers 7 gram
Vezels 4 gram
Eiwit 3 gram
Zout <0,1 gram
Comments